2018. március 9., péntek

Kalóz témájú szabadulószobák


Külföldi (főleg amerikai) szabadulós csoportokban a „kalózos” is azon néhány sokak által elcsépeltnek tartott tematika (börtön, zombie, stb) között van, amit már unnak, és nem szívesen látnak viszont szabadulószobákban. Itthon viszont nem látni, hogy túltengnének a kalózos szobák, ráadásul mindhárom, ami Budapesten van kifejezetten szuper, szóval úgy gondoltam érdemes a romantikus kalózlelkeket szabadulásra buzdítanom! A nevezett szobák a Kalózbarlang (ahol nincs is másik pálya, csak ez az egy), az immáron hat szobával büszkélkedő Magic Rooms Karib tenger kalózai pályája, és a Mystique Room idén nyitott Kalózöböl szobája. Nehéz eldönteni, hogy melyiket ajánlanám szívesebben, eléggé egyformán jó élmény volt mindegyik, bár a pályák valójában egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Az tény, hogy mind a feladatok terén, mind a dekorációkat és kellékeket illetően max pontos mindhárom szoba. Azért felsorolok pár egyéb dolgot, ami alapján esetleg lehet közülük dönteni (vagy marad a pénzfeldobás ;-)). Illetve itt az elején említeném meg, hogy kicsiny országunkban van még egy kalózos szoba Balatonfüreden, a Cseles Kelepce gondozásában, ami Kalóz Kaland névre hallgat. Valamint kifejezetten gyerekeknek szóló kalózos szabadulós játék a Logixity Kincsesládája.
Nem gyártottam max pontos táblázatot, mert a kialakított kis szempontjaim szerint lehetetlen eldönteni, hogy melyik lenne első és második helyezett: a díszlet, a történet, a feladatok és az összbenyomás is gyakorlatilag tökéletes, az ára pedig mind a háromnak inkább magas (Kalózbarlang: 2 főre 10 000 Ft, 7 főre 2 500 Ft/fő; MagicRooms Karib tenger kalózai: 2 főre 8 000 Ft, 8 főre 1 750 Ft/fő Mystique Room Kalózöböl: 2 főre, 11 990 Ft, 6 főre 2 490 Ft/fő).
A Magic Rooms egy meglévő film történetére alapoz, így Tortuga kikötőjéből indulunk és Jack Sparrow kapitánynak kell segítenünk valamit megszerezni. Ez kinek hátrány, kinek előny, amit lehetett volna ezen a fronton jobban csinálni, hogy a játékmesterünk csak odaadta a sztorit egy laminált lapon, és magunk ismerkedhettünk vele – de persze a fontosabb információkat (pl. hogy hogy néz ki az a tárgy amit meg kell szereznünk a küldetés során) azt elmondta/megmutatta élőszóban is. A Kalózbarlang saját történetet kreál, itt egy admirális legénységének részeként kell kiszabadulnunk kalózok fogságából és visszaszerezni a nevezett admirális kincsét. Történetünkkel egy lebilincselő videóban ismerkedhetünk meg, de így a játékmester itt is csak a gyakorlati infókat mondja el. És ha már a játék előtti felvezetést boncolgatjuk, akkor hozzátartozik a dologhoz, hogy a MagicRooms-ban van egy kialakított előtér fotelokkal és mosdóval, míg a Kalózbarlangban ilyen nincs (ez persze csak akkor szempont ha valaki korán szokott érkezni – mi kb 10 percet toporogtunk kint az ajtó előtt a téli hidegben aznapi első csapatként miközben a játékmester előkészítette a terepet). A Mystique Room szintén saját történettel dolgozik, itt az örök élet forrásvizét kell egy mágikus kehelyből elfogyasztanunk, miután azt megtaláltuk a kalózhajón. A történetet és a tudnivalókat is élőszóban ismertette a játékmester, ami pozitívum, viszont mindezt már bent a pályán tette, ami nekem fura volt, és kicsit elrontotta azt az első "belépünk és beszippant" élményt, mert helyette még a történetre kellett figyelni.
A Kalózbarlang és a Karig tenger kalózai pálya egységesen három-három szobából áll, szóval ez se segít győztest hirdetni. Mindkét helyen egy kisebb szobából indulunk, a Magic Rooms-nál több feladat is van ebben a kis szobában (ez még a Tortuga kikötő), és nem egyértelmű, hogy merre kell továbbhaladni; a Kalózbarlangban egy cellába vagyunk zárva, ahonnan látszik a második (nagyobb) szoba és egy (együttműködős) feladat megoldásával már ki is nyílt az ajtó. A második szoba a legnagyobb helység mindkét esetben, ahonnan (szintén mindkét esetben) egyértelmű a továbbjutás; talán a Kalózbarlang esetében ez a továbbjutás látványosabb/hangulatosabb, de a Magic Rooms-nál is jópofa. Az utolsó (mindkét helyen közepes méretű) szobában szintén több feladat van (mindkét pályán), ha ezeket megoldjuk akkor kijutottunk. A Kalózöböl ahol talán a legjobbat alkották a szobák számát illetően, összesen öt (de viszonylag pici) helységet alakítottak ki, ezek térben is egymás alatt-fölött találhatók, létrákon mászkálunk összesen három szinten, és az átjárók a négyből legalább két esetben elég klasszul vannak álcázva.
A díszletre és a kellékekre csak annyit tudok írni, hogy szuper! Mind a három hely tökéletes hangulat szempontjából, minőségi kivitelezés és gyönyörű. A Magic Rooms-ban vannak falfestések, amit én személy szerint nagyon szeretek, a Kalózbarlangban egyszerű barlangszerű belső jellemző, de az szép és témába illő, a Mystique Room-ban pedig egy hajót építettek be a szobába, nekem ez volt a személyes kedvencem. Külön köszönet a szójátékért, hogy a hajó belsejében két hordó "Mystique Rum" várja a szomjas kalózokat! A kellékek terén tényleg semmibe nem tudok belekötni egyik hely esetében sem, egyedül amit kiemelnék, hogy míg a Magic Rooms-ban „normál” lakatokat kell kinyitni a megszerzett kombinációkkal, addig a Kalózbarlang saját-gyártású és némiképp hangulatosabb (meg egy picit trükkösebb) lakatokat használ. A Mystique Room-ban pedig egyáltalán nincs lakat, itt minden varázslattal nyílik. Nem tudom, kinek mennyire fontos a háttérzene a beleéléshez, azért azt megemlítem, hogy a Kalózbarlangban és a Mystique Room-nál van ilyen, a Magic Rooms-nál viszont nincs. Ugyanez a helyzet a fényeffektekkel, ami bár nem okozott hiányérzetet a Magic Rooms-ban és a Mystique Rooms-ban, ellenben a Kalózbarlangban nagyon sokat hozzátett a játékélményhez.
A feladatok is mindhárom helyen nagyon jók: eredetiek, változatosak és ami a legfontosabb megoldhatóak. Lehet, hogy van akinek segítséget fog kelleni kérnie (a Magic Rooms-nál mi is kértünk egyszer, bár utólag visszagondolva tök logikus volt, és rá kellett volna jönnünk; a Mystique Room-ban kétszer is kértünk, és az egyik egy komolyabb megakadás volt), de kis szerencsével minden megoldható annyi rávezetéssel, ami be van építve. A Kalózbarlangban kizárólag „klasszikus” ügyességi és logikai feladatok vannak meg néhány keresős, nincs semmi „varázslattal” nyíló mágneszár, a Magic Rooms-ban vegyesen vannak a lakatot nyitó kulcsok és kombinációk illetve „varázslatok”, de ez utóbbi sem érződik úgy hogy szembe menne a kalóz hangulattal, szóval nekem mindkettő egyformán bejött. A Mystique Room pedig a másik véglet, nincs egy lakat sem, ennek megfelelőn a feladatok inkább keresésre épülnek, és a megtalált dolgokat (némi logikával) a helyükre kell tenni, hogy nyíljanak a titkos rekeszek, átjárók. Ami a Kalózbarlangban nagy pozitívum az ahogy a segítségkérés be van építve (szinte sajnálom, h nem kellett segítséget kérnünk), mert itt van egy plusz „szereplő” aki segít, így egyáltalán nem zökkenünk ki a történetből, ráadásul úgy van megoldva, hogy valamit tennünk kell cserébe azért, hogy segítséget kapjunk. A Magic Rooms-nál és a Mystique Room-nál a legtöbb helyről jól ismert walkie talkie módszer megy, ami azért picit kizökkent a flow-ból. Ami viszont a Magic Rooms-ban volt egyedülállóan pozitív, hogy van a pályára beépítve egy extra feladat, hogy ha valaki idő előtt végez, akkor még valamit elvégezhet, hogy „busás kincs” (valójában egy kis édesség) üsse a markát; apróság, de nekem nagyon bejött.
Az összbenyomás, mint említettem (talán túl sokszor is ;-)) mindegyik helyen maximálisan pozitív volt. Amit még hozzátennék, hogy a játék végén a Magic Rooms-ban és a Mystique Room-ban csak egy szokásos csapatkép készült rólunk (ami persze a gyönyörű dekornak köszönhetően nagyon szép), a Kalózbarlang viszont maximálisat teljesített, külön kellékekkel készültek és a facebook oldalukra egy képszerkesztővel felturbózott összeállítás került ki, amihez minden egyes csapat esetében egy némileg egyéni kis szabadulási történetet írnak. Az már csak hab a tortán, hogy van egy állandó nyereményjátékuk, hogy azok között akik bejelölik magukat a facebook képeken, kisorsolnak egy éttermi utalványt (mondjuk bár elsőre jó ötletnek tűnt, miután nem nyertem picit keserű szájízt hagyott).
Most pedig a zárás előtt következzen néhány kép a helyszínekről (fönt a Kalózbarlang, középen a Magic Rooms – Karib tenger kalózai, lent a Mystique Room Kalózöböl):

Fent: Kalózbarlang

Fent: Magic Rooms Karib tenger kalózai


Fent: Mystique Room Kalózöböl
A fent leírt tökéletes szabadulószoba azért meg kell hagyni, hogy két esetben is egyáltalán nem optimális a gyakorlati szempontokat illetően. Sem a Magic Rooms, sem a Kalózbarlang messze nem központi elhelyezkedésű (bkv-val Deák térről több, mint 20 perc megközelíteni), szóval itt a Mystique Room nyer, ami kevesebb mint negyedóra. Mondjuk árban, ahogy fentebb írtuk, pont ők a drágák közül a legdrágábbak: két főre a Magic Rooms  8000 Ft, a Kalózbarlang 10000 Ft a Mystique Room 12000 Ft; a maximális (8 ill. 7 ill. 6fős) játékos kapacitást kihasználva 1750 Ft ill. 2500 Ft ill. szintén kb ennyi, 2490 Ft, de azért ezek a pályák is, bár viszonylag nagy alapterületűek azért nehezen kötnének le szerintem 3-4 embernél többet.
Végül nézzük meg, hogy mit mondanak más értékelők ezekről a szobákról. Az az igazság, hogy hozzám hasonlóan jókat. A Tripadvisor a Kalózabrlangot a 3. a Magic Rooms-t (az egész céget, nem a Karib tenger kalózai szobát) a 9. helyre rangsorolja a 177 budapesti szabadulószoba közül. Az Exitgames oldalán 9,86 illetve 9,3 pontot kapott a 10-ből a két szoba. Ráadásul a kedvenc esc-apes blogom is a top10-es listáján emlegeti őket, bár részletes vélemény még csak a Kalózbarlang (96,7%) esetében készült [a Magic Rooms – Karib tenger kalózai (96,0%) esetében csak a százalék van fent], azért az előbbiről érdemes esetleg elolvasni a kicsit más szempontrendszer szerinti véleményüket.
Szóval kalandra fel, kalóz-barátok! Aki teheti próbálja ki mind a két szobát!
A Cseles Kelepcéről (akik az általam nem játszott kalóz szobát üzemeltetik Balatonfüreden) bár nem szeretnék látatlanul véleményt mondani, de a független értékelések jóval alacsonyabbak (pl. esc-apes: 55%).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése